VARAA AIKA

Ymmärrätkö tunteitasi?

Aug 09, 2024
Mitä tuntemasi tunne viestittää sinulle ja muille?
 
Voitko kuvitella, millaista elämä olisi ilman tunteita? Ilotonta, surutonta, tasapaksua, pelotonta ...
 
Arkielämässä emme mieti tunteita useinkaan. Olemme niin tottuneet tunteiden olemassaoloon. Tunteet ovat välttämätön osa ihmisyyttä. 
 
Tunteet ovat kokemus- ja elämysmaailmamme keskeisintä sisältöä. Ne motivoivat meitä tekemään jotain ja tekemään myös valintoja. Tunteiden tarkoitus on olla hyödyllisiä.
 
Tunteet varoittavat meitä vaarasta ja antavat tietoa elimistömme tilasta. Tunteilla on vielä lukuisia muitakin tehtäviä. 
 

Tunnetaitoja voi opetella 

 
Ihminen on tunneolento. Opimme tunnetaitoja varhaislapsuudesta alkaen. Meillä on lukuisia tunnetiloja, jotka voivat vaihdella nopeastikin. Välillä saatamme jumittua johonkin tunnetilaan ja jäädä vellomaan siihen. 
 
Kokemus ja yksilöllisyys ohjaavat meitä rakentamaan omia tunne-elämän selviytymiskeinojamme. Yksilölliset piirteemme rakentuvat osittain temperamenttimme pohjalle. Temperamentti on osa perimäämme.

 

Voimakkaat ja hallitsemattomat tunteet

 
Joskus tunteet ovat hyvin voimakkaita ja ilmaantuvat meistä väärässä tilanteessa. Ne tuntuvat hallitsemattomilta ja joskus jopa lamauttavilta. Alkuun esim. ahdistus saattaa olla hyödyllinen viesti ja silloin meidän kannattaa jäädä kuulemaan, mitä ahdistus haluaa viestittää meille.
 
Tunteet kertovat elämäntilanteestamme. Sen vuoksi on hyvä oppia tapoja toimia voimakkaidenkin tunteiden kanssa sovinnollisesti ja siten, että tunteet eivät ala ohjaamaan toimintaamme haitallisella tavalla.

 

Tunnekokemuksen kolme osaa

 
Tunnekokemukset voidaan pilkkoa kolmeen osaan: ajatuksiin, kehon tuntemuksiin ja käyttäytymiseen.
 
Tämän kolmijaon (mitä ajattelet, mitä tunnet kehossasi ja mitä teet) tiedostaminen tekee voimakkaasta tunnekokemuksesta vähemmän ylivoimaisen tai hallitsemattoman. Samoin sen tunnistaminen, mitä tapahtuu ennen voimakkaan tunteen syntymistä ja mitä tapahtuu voimakkaan tunnereaktion jälkeen.

 

Tunnetyöskentely kehittää itsetuntemusta

 
Välillä jonkun tunteen tunnistaminen voi olla vaikeaa. On kuitenkin luonnollista tuntea myös ns. kielteisiä tunteita eli häpeää, vihaa, pelkoa ja kateutta. 
 
Tunteista ja ajatuksista puhuminen on hyvä keino selvittää omaa mieltä ja saada asioihin uutta näkökulmaa. Tunteitaan voi purkaa myös kirjoittamalla, piirtämällä, soittamalla tai liikunnan avulla.
 
Välillä saatat tarvita ulkopuolista apua tunteidesi käsittelyyn. Näin varsinkin silloin, jos ahdistus alkaa olla jokapäiväistä tai alat välttelemään tiettyjä tilanteita sen takia, että pelkäät  ahdistuvasi tai saavasi vaikka paniikkikohtauksen. Paniikkikohtauksessa käsittelemättömät tunteet ikäänkuin purskahtavat yli.
 
Apua on kuitenkin saatavilla. Jos tuntuu, että tarvitset tukea tunteidesi tunnistamiseen tai voimakkaiden tunteiden käsittelyyn, ota yhteyttä. Käytän Taitava tunnemieli -työkirjaa tunnetyöskentelyssä asiakkaiden kanssa, mikä on osoittautunut hyväksi apukeinoksi tunnetyöskentelyn konkretisoimiseen.

 

 

Tilaa tästä Mielen hyvinvoinnin inspiraatiokirje suoraan sähköpostiisi täysin veloituksetta.

Voit perua tämän maksuttoman inspiraation lähteen koska tahansa vain yhdellä napin painalluksella.