VARAA AIKA

Onko sinulla suorittajan mieli, jolle mikään ei riitä

Jun 20, 2024

Oletko vaativa ja ankara itseäsi kohtaan?

Pitääkö sinun koko ajan olla tehokas tai pitää asiat ja tavarat järjestyksessä?

Tunnistatko itsessäsi täydellisyyden tavoittelijan (perfektionistin) tai työnarkomaanin piirteitä, jolle vain paras on kyllin hyvää?

 

Kyse saattaa olla haitallisesta itsekriittisyydestä, joka ajaa sinua kohti uupumusta ja heikentää kykyäsi nauttia arkipäivän asioista. Tämä toimintatapa ja ajattelumalli saattaa olla sinulle niin itsestään selvä, että et osaa kyseenalaistaa sitä. Taustalla voi olla riittämättömyyttä, epäonnistumisen pelkoa tai huonommuuden ja häpeän tunteita, vaikka tämä ajatus voi tuntua sinusta aluksi vieraalta.

 

Tunnistatko itsesi seuraavasta?   

Pitääkö sinun olla aina ahkera, fiksu ja vastuullinen? Jos et yllä vaatimuksiisi, pidät itseäsi laiskana ja tyhmänä.

 Pinnisteletkö äärimmilleen erilaisten tehtävien parissa, mikä aiheuttaa sinulle painetta ja stressiä? Pinnistelet sisukkaasti eteenpäin, vaikka sinulla on vahva tunne, että et enää jaksa. Sähköposteihin on vastattava heti ja tiskejä ei voi jättää keittiön pöydälle. Avun pyytäminen on sinulle vierasta.

 

Stressi ilmenee monella tapaa

Stressi voi ilmetä erilaisina fyysisinä oireina kuten päänsärkynä, heräilynä aamuyön tunteina tai nukkumisvaikeuksina. Kohonneen verenpaineen tai ahdistuksen juuret voivat myös olla stressissä. Stressaantuneena sinun on hankala asettua paikoillesi ja nauttia vapaa-ajastasi, sillä tulet levottomaksi.

 

Rima on korkealla

Aikaa ystäville ja sukulaisille ei ole, koska on tärkeämpää tehdä töitä ja päästä itsellesi asettamiisi tavoitteisiin. Et osaa olla tyytyväinen siihen, mitä sinulla on. Saatat olla turhautunut ja ärtynyt itseesi ja ihmisiin, joita rakastat.  Tavoitteet ohjaavat ihmisen toimintaa ja niissä ei ole mitään pahaa, kunhan ne ovat oikein mitoitettuja ja realistisia ihmisen käytettävissä oleviin voimavaroihin nähden.

Kaiken tämän taustalla voi peikkona olla haitallinen itsekritiikki, joka on eri asia kuin rakentava itsekritiikki.  Rakentava itsekritiikki auttaa meitä tarkastelemaan toimintaamme tavalla, joka johtaa uuden oppimiseen, kasvuun ja itsensä hyväksymiseen. Haitallinen itsekritiikki sen sijaan nostaa stressitasoa, lisää murehtimista ja kasvattaa uupumuksen, masennuksen ja joidenkin psyykkisten sairauksien riskiä.

 

Ajatukset ohjaavat tunteitasi 

Meillä kaikilla on tiettyjä ajattelumalleja ja tapamme ajatella on oppimisen tulos. Tätä oppimista tapahtuu ihan vauvaiästä alkaen läpi lapsuus- ja nuoruusvuosien vuorovaikutustilanteissa ja ns. mallioppimisena.

 

Vaikka joku tilanne on useammalle ihmiselle täysin samanlainen, jokaisen tulkinta siitä on erilainen. Ajattelet, kuten olet oppinut ajattelemaan ja tulkitset, niin kuin sinulla on tapana tulkita. Aivomme ovat enimmäkseen ns. automattiohjauksella, mikä säästää energiaa ja nopeuttaa aivojen toimintaa. Näemme ympärillämme siis sellaisia asioita, joita olemme oppineet havaitsemaan ja tulkitsemme niitä omien sisäistettyjen malliemme mukaan.

 

Mielenkiintoista, eikö totta?

 

Nyt haastan sinua ottamaan etäisyyttä ajatuksiisi, asettumaan ikään kuin itsesi ulkopuolelle.

Tunnistatko, millaista sisäinen puheesi on? Sisäinen puhe on puhetta, jota käymme hiljaa mielessämme. Onko se kannustavaa ja myötätuntoista vai syyttävää ja kritisoivaa? Onko se duuri- vai mollivoittoista?

 

Tiesitkö, että omaa sisäistä puhetta voi kehittää ja sitä kannattaa kehittää. Ensimmäinen askel muutokseen on se, että huomaa oman sisäisen puheensa suunnan.

Ajatuksesi ohjaavat tunteitasi. Jos puhut itsellesi esim. vähätellen, niin se ohjaa tunnetilaasi. Esim. ”Mokasin taas, ei minusta ole mihinkään.” Tässä esimerkissä on itsekriittinen sisäinen puhe, joka vähättelee itseä, aiheuttaa mm. häpeän tunnetta ja luo uhkaa tulevaisuuteen liittyen.

 

Kun tällainen itsekriittinen sisäinen puhetta toistuu, alat pikkuhiljaa uskoa, että sinusta ei ole mihinkään ja noidankehä on valmis.  Tulevaisuuden ajatteleminen alkaa hermostuttaa sinua, sillä uskot, että sinusta ei ole mihinkään.

 

Kuinka usein kerrot ystävällesi, että hänestä ei ole mihinkään? Näin saatat kuitenkin sanoa itsellesi.

 

 

Tilaa tästä Mielen hyvinvoinnin inspiraatiokirje suoraan sähköpostiisi täysin veloituksetta.

Voit perua tämän maksuttoman inspiraation lähteen koska tahansa vain yhdellä napin painalluksella.