VARAA AIKA

STOP jojoilulle painonhallinnassa ---> se puuttuva palanen pysyvään painonhallintaan

Aug 19, 2024
Pysyvän painonhallinnan puuttuva palanen

 

 Ruokaohjeita ja neuvoja on kaikkialla ja silti vain noin 5 % laihduttajista onnistuu pudottamaan painoaan pysyvästi. Perinteiset keinot syö vähemmän - liiku enemmän eivät toimi. Mikä on se puuttuva palanen, joka tarvitaan?

Painonhallinnan haasteemme liittyvät ihmisenä olemiseen
- käsitykseemme itsestämme syöjänä
- kehonkuvaamme
- ruokasuhteeseen
- tunnetaitoihimme
- stressiin
- unemme laatuun

Laihduttaminen ja painonhallinta ovat siis monimutkainen kokonaisuus. Vaikka hallitsisi erilaiset dieetit ja kaloritaulukot, tarvitaan syvempää ymmärrystä siitä kolmannesta palasesta, joka tarvitaan, että painonhallinta on pysyvää.

 

  

 

Selvää on, että jotain pitää tehdä toisin, jos aikaisempi painonpudotus ei ole tuottanut tulosta. Kannattaa satsata kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan ja ulkopuoliseen tukeen. Tämä lähestymistapa tarjoaa samalla ihanan mahdollisuuden itsetuntemuksen lisäämiseen, mikä säteilee muillekin elämänalueille.

Kuten tiedät, ihminen on kokonaisuus. Ajatukset ja tunteet vaikuttavat siihen, miten toimimme. Tämä on se osa, mikä pitää ottaa pysyvään painonhallintaan mukaan - oma mieli (mindset).

Kyse on haitallisista ajatus- ja toimintamalleista, jotka liittyvät sinuun itseesi, kehonkuvaasi, sinun tunteisiisi ruokaa kohtaan, stressitasoosi, unesi laatuun tai suhteeseesi liikuntaan.

Millainen mielikuva sinulla on itsestäsi syöjänä?
- syötkö suruusi?
- Haetko lohtua ruuasta?
- Palkitsetko itseäsi ruualla?
- Uhraudutko syömään yli jääneen ruan, että sitä ei tarvitsisi heitttää pois, vaikka olet kylläinen?

Saattaa olla, että et ole tyytyväinen kehoosi. Saatat suorastaan inhota kehoasi. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että itsensä halveksiminen saa stressitason nousemaan, mikä hidastaa aineenvaihduntaa. Tässä auttaa itsemyötätunnon opettelu, mistä on apua monella muullakin elämän alueella.

Tutkimusten mukaan makea ja rasvainen ruoka maistuu erityisesti silloin, kun ihminen on surullinen tai väsynyt. Tässä tilanteessa lähdetään opettelemaan tunteiden tunnistamista. Syötkö nälkääsi vai johonkin muuhun tarpeeseen? Voi olla, että ihminen on esim. niin tottunut hakemaan lohtua ruasta, että hän ei itse tunnista alkuun koko asiaa. Suruun syöminen loppuu, kun ihmisellä on muitakin keinoja käsitellä suruaan.

Painonhallinnasta kannattaa tehdä ainutlaatuinen tutustumismatka itseensä, tunteisiinsa, ruokasuhteeseensa ja kehonkuvaansa. Samalla oppii rajojen asettamista, itsemyötätuntoa, tietoisuustaitoja ja tunnetaitoja. Niistä on apua myös ihmissuhteissa ja elämässä ylipäätään.

Ruoka- ja kehon haasteet syntyvät mielessä. Ne tulevat ajatuksista, tunteista ja uskomuksista, joita meillä on kehostamme, itsestämme ja ympäröivästä maailmasta.

   

Haluaisitko tutustua tähän pysyvän painonhallinnan lähestymistapaan enemmän?

Liity sivun alareunassa olevalla lomakkeella inspiraatiokirjeemme tilaajaksi, niin saat ensimmäisten joukossa tiedon, kun uusi ilmainen syömisen psykologiaan perustuva minivalmennuksemme julkaistaan.

 Sähköpostilistalle liittyminen on täysin maksutonta. Voit halutessasi erota yhdellä napin painalluksella listalta.

   

Tilaa tästä Mielen hyvinvoinnin inspiraatiokirje suoraan sähköpostiisi täysin veloituksetta.

Voit perua tämän maksuttoman inspiraation lähteen koska tahansa vain yhdellä napin painalluksella.